søndag den 17. juni 2012

Stevns Fyr

 Torsdag den 24. maj var Y's Men's Club, Stevns på udflugt til Stevns Fyr - først spiste vi smørrebrød på terrassen, hvor der er borde/bænke til 100? personer - i hvert tilfælde rigeligt til os ;o)
Derefter førte Kulturkonsulent Carsten Grønholt os rundt på det meget store område - og fortalte begejstret derom - og hvilke idéer, han har for fremtiden . . . . men disse skal jo lige godkendes af forskellige - kommunen og ikke mindst naboer . . . .

Der er i realiteten 2 fyr - samt krydsfyret,
Det startede i 1818 med en udbygning i fyrmesterboligens gavl, hvor der blev monteret et roterende spejlapparat. Dette fyr var den sidste fyrkonstruktion som Poul Løwenørn stod for. Da det tændtes var det det mest moderne fyr i Europa. Denne bygning vil bestandig blive holdt hvid, og giver derved ogsaa om Dagen et meget kjendeligt Søemærke . Lyskilden var en moderne olielampe, der endda kunne rotere, så lyset kunne blinke. For at skelne det fra Falsterbos gamle kulfyrede fyr, blinkede det en gang hvert halve minut.

I 1878 opførtes et 27 m. højt tårn af kridtsten, og har en flammehøjde på 64 m. over havet og synligt i en afstand af 21 sømil.
Statens omkostninger til Stevns Fyr kunne begrænses ved at udlicitere byggeri og drift. Bygherren var Godsejer Jacob Scavenius til Gjorslev. Gjorslev drev Stevns Fyr indtil 1903
Tårnet blev forsynet med et roterende linseapparat, der blev drevet af et urværk med lod ned gennem fyrtårnets midte. I 1903 fik fyret en petroleumsglødenetsbrænder, som i 1927 blev erstattet med en glødelampe.
Stevns Fyr er i dag fjernovervåget og blinker med et langt, gult blink hvert 25. sekund.
Både den gamle fyrmesterbolig med fyr og det nyere fyrtårn er i dag fredet.
En vigtig del af arbejdet på et fyr er at overvåge farvandet og indberette, hvad der sker. Siden Stevns Fyr blev tændt er der ført fyrjournaler. Her noterede man vejr, temperatur og vindretning. Strandinger og andre hændelser blev også noteret i fyrjournalen.
Stevns Fyr lå isoleret, og personalet boede på stedet med deres familier. Til boligerne hørte haver og stalde, for man var selvforsynende med mange dagligvarer. Fyrmesteren havde høj status. Han var medlem af sognerådet og omgikkes borgerskabet i Store-Heddinge.
Dette er det højeste sted på Stevns Klint - 41 meter over vandet! Der er godt nok højt ned . . .
og man kan se helt til Sverige - og til broen
Stevns Klint trampesti nordpå fra Stevns Fyr er nyligt renoveret.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I may return yet again since i have
book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.


Review my blog post ... sell my gold

Anonym sagde ...

Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.
I'm trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Feel free to visit my web page Investoren

Anonym sagde ...

I'm a student studying at University of Georgia and actually enjoy what you've acquired here,
truly like what you're saying and the method with which you affirm it. You are making it enjoyable and you still take care to keep it intelligent. I am inspired to swap ideas and insight with you. Your website is without a doubt one of the better blogs available right now.

Take a look at my website; 43362