Torsdag den 24. maj var Y's Men's Club, Stevns på udflugt til Stevns Fyr - først spiste vi smørrebrød på terrassen, hvor der er borde/bænke til 100? personer - i hvert tilfælde rigeligt til os ;o)
Derefter førte Kulturkonsulent Carsten Grønholt os rundt på det meget store område - og fortalte begejstret derom - og hvilke idéer, han har for fremtiden . . . . men disse skal jo lige godkendes af forskellige - kommunen og ikke mindst naboer . . . .
Der er i realiteten 2 fyr - samt krydsfyret,
Det startede i 1818 med en udbygning i fyrmesterboligens gavl, hvor der blev
monteret et roterende spejlapparat. Dette fyr var den sidste fyrkonstruktion som
Poul Løwenørn stod for. Da det
tændtes var det det mest moderne fyr i Europa.
Denne bygning vil bestandig blive holdt hvid, og giver derved ogsaa om Dagen et
meget kjendeligt Søemærke . Lyskilden var en moderne olielampe, der endda kunne rotere, så lyset kunne blinke. For at skelne det fra Falsterbos gamle kulfyrede fyr, blinkede det en gang hvert halve minut.
I 1878 opførtes et 27 m. højt tårn af kridtsten, og har en flammehøjde på 64 m. over havet og synligt i en afstand af 21 sømil.
Statens omkostninger til Stevns Fyr kunne begrænses ved at udlicitere byggeri og drift. Bygherren var Godsejer Jacob Scavenius til Gjorslev. Gjorslev drev Stevns Fyr indtil 1903
Tårnet blev forsynet med et
roterende
linseapparat, der blev drevet af et urværk med lod ned gennem fyrtårnets midte. I 1903 fik fyret
en
petroleumsglødenetsbrænder, som
i 1927 blev erstattet med en glødelampe.
Stevns Fyr er i dag fjernovervåget og blinker med et langt, gult blink hvert 25. sekund.
Både den gamle fyrmesterbolig med fyr og det nyere fyrtårn er i dag fredet.
En vigtig del af arbejdet på et fyr er at overvåge farvandet og indberette, hvad der sker. Siden Stevns Fyr blev tændt er der ført fyrjournaler. Her noterede man vejr, temperatur og vindretning. Strandinger og andre hændelser blev også noteret i fyrjournalen.
Stevns Fyr lå isoleret, og personalet boede på stedet med deres familier. Til boligerne hørte haver og stalde, for man var selvforsynende med mange dagligvarer. Fyrmesteren havde høj status. Han var medlem af sognerådet og omgikkes borgerskabet i Store-Heddinge.
Dette er det højeste sted på Stevns Klint - 41 meter over vandet! Der er godt nok højt ned . . .
og man kan se helt til Sverige - og til broen
Stevns Klint trampesti nordpå fra Stevns Fyr er nyligt renoveret.