onsdag den 30. juni 2010

udfordring . . .

Da Lis og jeg i april var på weekend i Quiltegavlen, fik Lis lært både at skære og sy på maskine. Hun havde en del blomstrede stoffer med, som hun fik efter Inger, og Helene foreslog Disappearing 9-patch - og at hun skulle købe ensfarvet blåt og rose til at skille blokkene! Allerede på det tidspunkt lurede jeg lidt - men jeg havde jo travlt med mit . . . . Vi havde aftalt, at jeg skulle komme forbi, når blokkene var syet - og det var så i dag. Lis havde nok forventet, at toppen var syet færdig i dag - men selv om vi var i gang fra 10 til 17+ så .......
Først fik Lis skåret alle blokke - og så fandt hun et gammelt lagen, vi kunne hænge op. Normalt er midten jo en anden farve - det var ikke tilfældet her, og der var rigtigt meget ensfarvet blåt og rødt, så det var ikke nemt at komme igang - blokkene blev sat op, flyttet og flyttet igen og igen - og til sidst var der 4 blokke tilbage, som bare blev placeret.
Under de indledende manøvrer fik jeg syet knapper i min silkedrøm, fik syet - mange - tråde ind i rundstykket - samt færdigmonteret denne udgave af elefantpungen. Ja - og også strikket lidt på en slyngel


Det foreløbigt endelige resultat!!
Lis har nu fået besked på ( :-) ), hvordan hun skal sy sammen - det bliver spændende at se det endelige resultat



Haven netop nu

er dette ikke et skønt syn - jeg glæder mig over dem hvert år - en kløver-staude


Denne rose står nær ved - jeg mener det er en engelsk Austin rose - den er så småt begyndt at blomstre
Tag endelig ikke fejl, dette er absolut ikke det gule bed!! men det ved valmuesøstrene ikke - selv om jeg hvert år hiver dem op efter blomstring - så kommer de ufortrødent igen år efter år - og får igen lov at stå, til de er afblomstrede - og så bliver bedene omkring den åbne terrasse atter hvid og rosa . . . . Endnu en undtagelse er rosen Coresia Fresia, som kan ses i baggrunden - skøn rose!!!
Sct. Hans aften kom en veninde med en kæmpe buket maguritter - jeg har mange forskellige blomster i haven - men ingen maguritter - det har jeg nu - hun kom på besøg søndag aften med en kasse forskellige stauder



Til sidst lige min gule Kaprifolium, som blomstrer, så det er en lyst lige nu



søndag den 27. juni 2010

Monterings-Aage kom forbi

Det dejlige vejr blev udnyttet til at få disse 2 strikket og monteret, og nu ligger de til tørre på sengen ovenpå
ZigZag'en er den 4., jeg strikker - og den anden i Dunlin
Fakta:
4-5 bundter Dunlin, 55% hør, 45% bomuld (50g = ca. 190 m)
pinde nr. 3½

I aftes fik jeg taget op til kanten på min Karen Noe Silkedrømme (fra en
tillæg til Hendes Verden). Garnet skulle egentlig have været silke, men da vores lokale kludekræmmer ikke skulle føre HP garn længere, var Lima på tilbud til kr. 15 pr. nøgle, så det var mere passende,
Fakta: Pinde 2½
6 nøgler Lima, 38% hør, 31% bomuld, 31% Viscose (50g = ca. 204m)
Jeg tror, at denne bliver et hit, og jeg har da også allerede købt rødt garn til endnu en . . .

Syvsoverdag

I dag, den 27. juni, er det syvsoverdag. Omkring år 250 skulle 7 unge mænd søge ind i en hule på bjerget Karlion ved Efesos. Deres forfølgere murede hulen til, men da den blev åbnet igen 200 år senere, i år 447 , så vågnede de unge mænd op igen. Men de døde dog straks efter genopvækkelsen.
Vejrvarslet for denne dag siger, at hvis det regner på syvsoverdagen,
skal det regne 7 uger endnu!!


Er vi da ikke heldige, at det er strålende solskin i dag
- så kan vi måske håbe på solskin de næste 7 uger - nå ja - lad os se
- men vi kan da nyde dagen i dag.

Jeg sidder på min blå bænk i solen og lukker kanten på min Karen Noe silkedrøm af
og skal så lige have syet ærmer i - jeg tror, den bliver god!

fredag den 25. juni 2010

Kreativ dag i Sorø Sy og Rens

Torsdag havde Sorø Sy og Rens inviteret til hyggelig kreativ dag. Der ville åbnes i privaten kl. 14 og først lukke kl. 20. Maria og jeg mødtes på den lille p-plads ved Borup - Maria kom fra job, og netop i dag var der prop, prop og prop ad motorvejen, men jeg slappede af, mens jeg ventede . . . .
Det første jeg stilede mod, var hylderne med Dunlin - og minsanten - de havde farve 11!!! Derefter gik vi til privaten, hvor vi fik demonstreret skæreteknik med buede former, minikit med strikkede ænder, fisk og pindsvin - og lidt hæklerier. Vi fik begge lidt med hjem i en pose - stof, mønstre og en enkelt japansk bog til samlingen.

torsdag den 24. juni 2010

Havevandring og opdagelser

Det fine vejr Sankt Hans aften medførte havevandringer, og så ser man jo alting med andre øjne :-( Jeg opdagede i hvert tilfælde en del døde grene)
Efter at have tømt opvaskeren, lagt diverse duge og hynder på plads, gik jeg i gang bevæbnet med saks og ørnenæb
Først gik jeg i gang med ene af mine Cornus med røde grene - der var rigtigt mange døde grene - og da de var fjernet, gav det et helt nyt bed - men også bedre/mere lys til tomaterne
Derefter fik jeg lavet lidt luft om Rhododendrun bedet

samt fjernet visne blomster.

- og til sidst måtte jeg i gang med morgenterrassen, hvor den ene af mine sommerfuglebuske - Buddleja Blue Nanho var mere død end levende - det blev til rigtigt meget optændingsbrænde til næste hvide vinter
Selvom bedet ved terrassen ikke er det gule bed, så får disse glade, gule valmuesøstre lov til at brede sig, så længe de er pæne - så fjernes de - og bedes præges igen af forskellige farver af hortensia. Vores Humle, som vi ved et tilfælde fik med fra Lolland, skyder kun med et enkelt "forkølet" forsøg - måske er dens tid ovre - jeg håber det ikke.

Sankte Hans

Atter i år havde "vi" inviteret til åbent hus Sankt Hans aften. Jeg startede tidligt med at lave tzaziki, sidste år var der hurtigt udsolgt, så jeg lavede dobbelt portion, dvs. af 2 liter, og stillede i spisekammeret.
Derefter gik jeg i gang med flûtes - jeg brugte min modererede opskrift til 2 nemme franskbrød:
1 pakke gær udrøres i 3 tsk salt,
derefter tilsættes 6 dl vand (jeg brugte det fra yougurt), 1 dl olie og 1 kg mel, hvor jeg erstatter ca. 200 g med havregryn - hæver ca. 30 min - delte i 4 dele, som blev rullet til længden på pladen - hævede ca. 30 min og bagte ved 200 gr ca. 30 min - lettere kan det da ikke blive.
Derefter fordrev jeg tiden med let rengøring indendørs, og samling af 2 læs brændenælder og skadderkål i området omkring bålpladsen. Der er plads til 3 borde på den overdækkede - og de jyske møbler fra morgenterrassen kunne være på den åbne. Der var inviteret således, at gæsterne skulle medbringe eget kød, egne drikkevarer og tallerkner, bestik m.m. Vi sørgede så for salat, kartoffelsalat (doneret) og kaffe.
Marianne medbragte roulade og Lillian jordbærtærte - og det skal de ikke høre for.
Lidt i 10 blev bålet tændt (det bestod mestendels af de elendige havemøbler, vi købte i Brugsen, og som holdt 2 sæsoner)og vi sang de 3 sange fra mit sangblad - Midsommervisen, Der er et yndigt land og Du danske sommer
Vejret var i den grad med os - og det har vi fortjent!!! - og ingen havde mulighed for at fryse - skønt!!!

tirsdag den 22. juni 2010

et gammelt drys . . . .

Jeg er ved at være færdig med min 4. zigzag. Jeg "arvede" Dunlin fra Sus, og farven passer perfekt til en nederdel, jeg har , og det skulle så med, når vi om snart tager på bustur til Jelenia Gora i Polen. Da jeg kom hjem sidste weekend fra Fyn - var der søndag meget tøjvask, oprydning m.m. og efter fredag at have ledt højt og lavt efter det sidste bundt garn for at vinde det og blive færdigt - så jeg i et "flash" mig selv smide posen ud, uden at bemærke, at garnet stadig lå i!!! - og det finder jeg naturligvis først ud af fredag, hvor affaldscontaineren er tømt om morgenen . . . . Hvad gør man så?? Lørdag morgen kiggede jeg ind på Tante Grøns netbutik - og fandt farven og bestilte, der var hurtig betjening og jeg modtog det mandag.
- men farver en en svær ting!!! garnet er flere toner lysere. Jeg må strikke halskanten tilbage - og så strikke både halskant og ærmekanter i det lysere garn - måske ser det så ud, som om det er med vilje . . . . .

Mini quiltetræf


Sidste uge ringede min veninde Bitten i Gedser. Det var så længe siden, vis sidst mødtes! - der er meget langt fra Stevns til Gedser - og visa versa - men vi kunne da mødes hos En Bente Ting i Sørup på Falster. Den eneste dag, hvor der næsten var et "hul" var mandag - og selv om hun har lukket i butikken hver mandag, så var hun hjemme og vi var velkomne. Bitten havde en syveninde med - og Lis havde mod på at køre fra sommerhuset på Møn til Farøbroerne, hvorfra vi kørte sammen. Jeg kan kun præstere et billede - for "battery depleted" - vi ankom kl. 11, alle medbringende vores medtagne mad - og iført lånte trøjer og mine 2 show-and-tell quilts kunne vi holde varmen i haven. Bentes Jens er nu færdig med det nye køkken (med en halv opvaskemaskine!!), og har sat af til bygning af udestue . . . . Selvom butikken var lukket, havde vi alle poser med derfra - jeg fik købt et smart fluenet - med bund!! Lis investerede i påtrykt stof med quiltemønster, så det er let at "free style" quilte efter mønstret, der forsvinder i vask. En rigtig hyggelig dag, godt at Bitten tog initiativ til det!!!

Besøg fra Sverige

Siden 1964 har der været udveksling af besøg mellem Hjemmeværnskompagni 5316, Stevns, og Halstahammer-Kolbeck (nær Västerås). Det betyder, at man besøger hinanden hvert andet år - skiftevist i Danmark og Sverige. Denne weekend var det så tid for svenskerne til at besøge Stevns. Sigvardt, som har kommet her i mange år, og som DH har boet hos, når han var i Sverige, deltog ikke i år - og buschaufføren boede så alene hos os. Den svenske styrke var desværre halveret, da de var udkommanderet til Stockholm ifm. Victorias bryllup.
Bussen ankom fredag kl. 18 - Lørdag er det faste program skydekonkurence, hvor de kører herfra kl. 7 - og kommer hjem sidst på eftermiddagen. Klokken 19 var der så middag på Laterna i Rødvig - Gammeldags oksesteg og is med jordbærsovs (mere dansk bliver det vel ikke) Søndag var der så arrangeret Grill kl. 13, grillmestrene havde ikke lige planlagt regnvejr, så der var ingen pavillon over grillene - men vi fik da pølser og bøffer - med blandet salat, pastasalat og kartoffelsalat - rigeligt tilsat rød peber, men det lykkedes mig at komme uden om det uden allergisk reaktion. Mandag morgen var vi så atter tidligt oppe - 5.30, da bussen skulle forlade matriklen kl. 6.30, og Hjemmeværnsgården kl. 7.

WWKIP Dag

I 2009 forespurgte jeg i Strik Caféen, om vi skulle arrangere WWKIP ved Stevns Klint, men næsten alle havde andre arrangementer den dag, så idéen blev droppe.

For et par måneder siden spurgte jeg så igen - og der var bred tilslutning, så jeg gik i gang med at arrangere. Selvom den week-end efterhånden blev fyldt op, og jeg bl.a. skulle op kl. 6 for at lave morgenmad til svenske vores hjemmeværnsgæst
- og vise DSs hus frem kl. 11 - så var jeg på plads kl. 12.45 på plænen mellem kirken og Fiskerhuset - eller faktisk nærmest i læ af Fiskerhuset, da der var en noget frisk vind fra vest. Da klokken var 13.15 kom Vibeke og ca. 14 Lillian fra Møn. Heldigvis var der rigtigt mange gæster, heriblandt flere busser, bl.a. en fra Fyn - og også opvisning af folkedansere - så rigtigt mange kom forbi og spurgte, og det var rigtigt hyggeligt. Da solen forsvandt flyttede vi til "gården" foran indgangen til Kirken, hvor der var dejligt sol og lå.

Trods alt en dejlig eftermiddag, hvor jeg kom et stykke videre på Lille Slyngel . . . Klokken 16 kom de første dråber af en længere byge - så også vejret var næsten perfekt . . . .
Arrangerer jeg næste år?? måske . . . . .

Kirkens Korshærs Genbrugsbutik sommerudflugt

Onsdag den 16. juni havde "Festudvalget" i Kirkens Korshær Genbrugs Butik i Strøby Egede Center arrangeret den årlige sommerudflugt.
Turen gik til Køge Miniby, hvor vi var rigtigt heldige med vores guide
- han var en guldgrubbe af viden og fortalte, så det var en lyst. Køge Miniby er en af de få, hvor man har startet med at lave et bykort, så man hele tiden kan se, hvilke huse der endnu mangler. Der er p.t. bygget 280 huse - alle 1:1000 og som de så ud i 1865 (ikke 1864 og ikke 1866!!!), årsagen er, at man i arkiverne har fundet tegninger netop fra dette år


Det blå hus her er slagtergården, der i sin tid lå på torvet. Da der på et tidspunkt var ønske om at rive det ned, var det ikke muligt, da det var et af de ældste huse og bevaringsværdigt, så det blev flyttet til museumshaven. Den blå farve var den dyreste, da der blev anvendt Lapis Lazuli, men den blev ikke anvendt som "pral", men fordi den blå farve virker frastødende på insekter - det var også af den grund, man i sin tid havde blåt køkken og blåt køkkentøj . . . .
Der er en gartnerafdeling, hvor - som vores guide fortalte - de frivillige kvinder kunne beskæftiges - alle træer er også korrekte i størrelsen.

søndag den 13. juni 2010

Bustur til Höör

Lørdag den 12. juni 2010 var dagen, hvor Foreningen NORDEN Stevns Lokalafdeling havde arrangeret bustur til Höör, som er venskabskommune til Stevns.

Samarbejdet startede allerede i 1966, hvor det første besøg blev afviklet, og også denne gang var der deltagere, der havde været i Höör flere gange - og også på Borsjö Kloster, hvor vores første stop var.
Vi ankom en time før forventet, da det alligevel kun tog ca. 2 timer at køre dertil.
Den nuværende ejer, Tord Bonde, bød dog velkommen og startede vores guidede tur, indtil den officielle guide ankom.
Vi fik set hvælvingerne i Østre længe, hvor Bennediktiner nonnerne i sin tid indtog deres sparsomme kost. Vi så det lokaler, der er åbne for offentligheden, udstillingen og butikken i forbindelse dermed.

Vi så derefter Kirken, som stadig er en sognekirke,
urtehaven, hvor man i dag såvel som dengang kan finde lægeurter - og nu også krydderurter, der anvendes af Bonde-slægten, der har ejet slottet siden 1908, hvor Corfitz Ulfeldts slægt efter mange generationer solgte slottet.
Tusindeårsegen, hvori man med lethed kan stå.

Selve parken indeholder hundredevise af engelske roser, på en bund af Nepeta,Geranium o.a. Desværre har den kolde vinter også her bevirket, at der var overordentligt få udsprungne roser.

Frokosten blev serveret i Klostrets café og bestod af kjötbullar, kartofler og tyk brun sovs med champignon



et kig over staudebedet ned til søen

Efter frokosten var der rundvisning i Höör by, der sluttede ved Kulturhuset Anders, hvor vi blev budt velkommen af turistchefen.




Vi var heldige lige at komme til fernisering af en udstilling ved den danske maler Carmen Cohr, der er opvokset ved Feddet, gået i skole i Roholte skole og student fra Haslev . . .
I forbindelse med udstillingen var Incendi Glasblåseri, hvor vi fik demonstreret, hvordan man blæser en fugl.

Sidste stop - planlagt - var Pensional Klintas Trädgårdscafe, hvor vi fik kaffe og dejlige kager


Lørdagen var også dagen for årets broløb, og chaufføren var klar over, at broen ville være lukket fra 15.40 til ca. 17. Dette var dog forlænget til 17.30, så vi oplevede ikke alene en halv times uplanlagt pause på landevejen - men også at se de hundredevise af løbere, der fyldte hele den ene side af broen - jeg tænker, at vi kan sige, at vi deltog i broløbet - ????
Alt i alt en dejlig dag med mest regn og blæst, men dog enkelte glimt af solen