lørdag den 16. november 2013

Nordisk BiblioteksugeForeningen Norden Stevns Lokalafdeling inviterede atter i samarbejde med Store-Heddinge Bibliotek til hhv. Morgengry og Skumringstid.   Når det er mørkest i vores lande, tænder vi et lys og læser bøger. Dette er grundidéen i Nordisk Biblioteksuge.Om mandagen er det den store højtlæsningsdag, hvor der på mere end 2000 biblioteker, skoler og forsamlingshuse rundt om i Norden og Baltikum afholdes simultanoplæsning på deres modersmål af årets udvalgte tekster.  Årets tema er Vinter i Norden. Det er valgt for at sætte fokus på den årstid, der er særligt karakteristisk for de nordiske lande. Vinteren har en særlig betydning for os i Norden og vækker stærke følelser - alt fra længsel til frustration - Hvornår kommer vinteren, som vi har ventet så længe på? - Hvornår slutter den lange vinter igen?
Vinter betyder sne, is, kulde, mørke, lys, smukke landskaber, stearinlys, ild i brændeovnen og hyggelæsning under tæppet. Vinteren ser forskellig ud, alt efter hvor man bor i Norden.
Vinteren er en tid med kontraster. Den mørkeste tid på året lyses op af sneen, der stille daler ned fra himlen og lægger sig som et smukt tæppe over landskabet. Den første sne er her! - Nu kan vi stå på ski, løbe på skøjter, køre på slæde, fiske fra isen, lege snekrig, bygge snemænd og mange andre vinterlege.
Vinteren er en perfekt tid til at tænde lys og læse en god bog.
 
Foreningen NORDEN står bag Nordisk Biblioteksuge, som for 17. gang ruller af stablen mandag den 11. november og fortsætter ugen ud. Det bliver en uge fuld af højtlæsning, udstillinger, debatter og kulturoplevelser på tusinder af biblioteker, skoler og forsamlingslokaler over hele Norden - også på Stevns.

Til Morgengry kl. 9.00 besøgte 60 børnehaveklassebørn fra Erikstrupskolen Store-Heddinge Bibliotek. Her læste Sognepræst Ingrid Salinas op – i år fra i år fra børnebogen ”Vinter hos Pulp” af Inga Borg, en svensk forfatter og kunstner. Hun debuterede i 1955 med 'Plupp och renarna'. Sidenhen har hun skrevet og illustreret 24 bøger om Plupp samt 15 andre børnebøger. 'Vinter hos Plupp' udkom i 1982. Plupp er et lille usynligt væsen med blåt hår, rød næse og orangefarvet halstørklæde.. 
Skumringstime kl. 19.00: Her læste Sognepræst Ingrid Salinas i stearinlysenes skær højt fra Tarjei Vesaas - Isslottet
Tarjei Vesaas (1897-1970). en norsk forfatter, som har skrevet romaner, noveller, skuespil og digte. Han debuterede med romanen 'Menneskebonn' i 1923. Han har udgivet 23 romaner, 4 noveller, 6 digtsamlinger og 3 skuespil og er oversat til 28 sprog. Han har vundet flere priser og blev i 1964 tildelt Nordisk Råd Litteraturpris for romanen Isslottet - en fortælling om to unge piger, om deres venskab, om ensomhed og om fællesskab.

Ingen kommentarer: