tirsdag den 18. maj 2010

Toreby, Flintinge, Frejlev og Fuglsang

Onsdag den 12. maj havde medlemmerne af Altur planlagt tur til Lolland. Da der blevet lovet overordentligt meget regn og vind - blev vi enige om at udsætte. Lørdag morgen fik jeg tilfældigvis hørt, at der søndag den 16. maj ville være åbent hus i Fuglsang slot, hvor overskuddet ville gå til SOS Børnebyerne - og lørdag aften blev vi enige om at benytte os af det tilbud. Vi pakkede madkassen og kørte hjemmefra kl. 9.30 og var hos Lillian og Henning på Møn ca. kl. 10.30
Vi kørte ad Guldborgsundtunnel først til Toreby Kirke, hvor vi fik sat blomster på familiegravstedet og viste kirken frem. Derefter gik turen forbi Vesterhavegaard, hvor vi kunne se, at både det gamle stuehus og stalden var blevet fjernet - UHA! Så kørte vi ad Ko-alléen til fandens fodspor, som han fik sat i farten - på vej mod Helvede, som jo ligger 7 mil under Radsted Kirke . . .





Rolf Viggo de Neergaard overtog Fuglsang i 1866 efter sin fader, og byggede i 1869 den nuværende hovedbygning, i tidens historiske blandingsstil ved sin fætter, arkitekten J.G. Zinn som erstatning for den hidtidige kun 26 år gamle hovedbygning, som var ret angrebet af svamp. Han giftede sig i 1885 med den 30 år yngre kun 18-årige Bodil Hartmann, barnebarn af komponisten I.P. Hartmann og de fik 30 lykkelige år sammen. Fru Neergaard var meget socialt engageret og fik bl.a. startet Sønderskovhjemmet og søndagsskolen og FDF (hvor DH i sin tid gik).

Vi deltog derefter i en time lang fornøjelig rundtur i haven med tidl. havebrugskonsulent Jørgen Holm, som i 40 år har været tilknyttet som æstetisk konsulent i haven. Vi gik forbi Tepavillonen, opført i første halvdel af 19. århundrede, fredet i 1983, renoveret 1989, hvor der til taget blev fældet Thujatræ og fremstillet 11.000 spåner, der hver blev sat fast med 2 kobbersøm á kr. 0,48!! Vi gik ind i det største af thujatræerne og videre til resterne af en barokhave - alt imens Jørgen Holm fortalte om træer, planter, anlæg, nedlægninger og ændringer gennem årene.

Klokken var blevet 16 og vi kørte så til Frejlev, hvor vi så det nuværende Skalkekors, og DH fortalte historien om Frejlevbønderne, knækrygstenen, de hvide okser med røde ører, skalkekorset og den årlige bod på 28 øre, som de Frejlev bønder til evig tid skal betale til Kongen/Dronningen.
Vi kørte gennem Fuglsangskoven og nød eftermiddagskaffen ved Europas største eg - og derefter gik turen hjemad - en lang, men dejlig dag.

Ingen kommentarer: