søndag den 30. maj 2010

Nye stauder

Pinsesøndag havde jeg aftalt med Lene, Faxe, at jeg tog hende med til Tidens Stauder i Kongsted mellem Faxe og Rønnede
Foranlediget af åben have i august, havde jeg endelig taget mig sammen til at få flyttet 4 pæoner, som i årenes løb har trængt mere og mere, da de var placeret mellem en thuja og en laurbær, der dels var vokset - og dels skyggede, så vilkårene var yderst forringet.

Jeg havde naturligvis på forhånd været på hjemmesiden for at finde planter til skygge - men Marianne er jo en verden af viden om stauder - så - "at vælge er at vælge fra"
- men det blev til 2 Epimedium/ bispehue, 2 Eupatorium Cannabinum/ hjortetrøst, 2 høje, bordeau geranium samt "det løse"
Vel hjemkommet er planterne nu placeret - og det bliver spændende at se, om

gæst i haven

Pinselørdag ankom årets først gæst i haven - på sofacykel!!
Han kom fra Holland og havde været 2 uger i Danmark - også på Skagen!!!

Søndag gik turen videre mod København - forhåbentlig har han læst i de brochurer, vi udleverer om Stevns - og vi talte da også varmt for Stevns Klint, Mandehoved og pinsemarked på Gjorslev slot.

lørdag den 22. maj 2010

Healing Hearts

En veninde i Frederikshavn mistede sin mand den 6. januar. På QuiltSkandinavia er der en undergruppe, Healing Hearts, hvor der organiseres at sende hjerteblokke - 6" - når et medlem har det svært - det skete også i dette tilfælde.

På EngelBee gruppen sker det indimellem, at der sendes blokke med bier eller engle . . .
Jeg sendte en forespørgsel ud, om nogle ville sende engle eller bier - direkte til mig - og samtidig tilbød jeg Inger at jeg ville sy hjerteblokkene sammen for hende.

Tina I Tyskland tilbød at quilte og binde - og så gik jeg i gang med at samle blokkene - først i april var toppen færdig og blev sendt til Tina. Mandag den 17. maj blev den færdige quilt atter sendt mod nord - og i dag ankom den til Frederikshavn.

tirsdag den 18. maj 2010

Toreby, Flintinge, Frejlev og Fuglsang

Onsdag den 12. maj havde medlemmerne af Altur planlagt tur til Lolland. Da der blevet lovet overordentligt meget regn og vind - blev vi enige om at udsætte. Lørdag morgen fik jeg tilfældigvis hørt, at der søndag den 16. maj ville være åbent hus i Fuglsang slot, hvor overskuddet ville gå til SOS Børnebyerne - og lørdag aften blev vi enige om at benytte os af det tilbud. Vi pakkede madkassen og kørte hjemmefra kl. 9.30 og var hos Lillian og Henning på Møn ca. kl. 10.30
Vi kørte ad Guldborgsundtunnel først til Toreby Kirke, hvor vi fik sat blomster på familiegravstedet og viste kirken frem. Derefter gik turen forbi Vesterhavegaard, hvor vi kunne se, at både det gamle stuehus og stalden var blevet fjernet - UHA! Så kørte vi ad Ko-alléen til fandens fodspor, som han fik sat i farten - på vej mod Helvede, som jo ligger 7 mil under Radsted Kirke . . .





Rolf Viggo de Neergaard overtog Fuglsang i 1866 efter sin fader, og byggede i 1869 den nuværende hovedbygning, i tidens historiske blandingsstil ved sin fætter, arkitekten J.G. Zinn som erstatning for den hidtidige kun 26 år gamle hovedbygning, som var ret angrebet af svamp. Han giftede sig i 1885 med den 30 år yngre kun 18-årige Bodil Hartmann, barnebarn af komponisten I.P. Hartmann og de fik 30 lykkelige år sammen. Fru Neergaard var meget socialt engageret og fik bl.a. startet Sønderskovhjemmet og søndagsskolen og FDF (hvor DH i sin tid gik).

Vi deltog derefter i en time lang fornøjelig rundtur i haven med tidl. havebrugskonsulent Jørgen Holm, som i 40 år har været tilknyttet som æstetisk konsulent i haven. Vi gik forbi Tepavillonen, opført i første halvdel af 19. århundrede, fredet i 1983, renoveret 1989, hvor der til taget blev fældet Thujatræ og fremstillet 11.000 spåner, der hver blev sat fast med 2 kobbersøm á kr. 0,48!! Vi gik ind i det største af thujatræerne og videre til resterne af en barokhave - alt imens Jørgen Holm fortalte om træer, planter, anlæg, nedlægninger og ændringer gennem årene.

Klokken var blevet 16 og vi kørte så til Frejlev, hvor vi så det nuværende Skalkekors, og DH fortalte historien om Frejlevbønderne, knækrygstenen, de hvide okser med røde ører, skalkekorset og den årlige bod på 28 øre, som de Frejlev bønder til evig tid skal betale til Kongen/Dronningen.
Vi kørte gennem Fuglsangskoven og nød eftermiddagskaffen ved Europas største eg - og derefter gik turen hjemad - en lang, men dejlig dag.

Stevnsfortet

Lørdag den 15. maj var dagen for den årlige sommerudflugt - og det var besluttet, at den skulle gå til Stevnsfortet - jeg havde bestilt 13 billetter - og alle mødte frem i god tid før kl. 11, hvor den guidede tur skulle begyndt.
DMI havde lovet regn og storm og storm og regn - og de havde ikke overdrevet - det stod simpelthen ned i tove - så det var på med gummistøvler, regntøj og paraply, men "er vi spejdere eller ej". Vi har været der før, men det er spændende - og vi var heldige at få en endnu mere inspirerende guide end sidste gang - og det siger ikke så lidt.
Stevnsfortet blev bygget på et år - og består af 2 ens afdelinger. Syd og Nord. Syd blev lukket ned i 1989, medens Nord blev lukket og forladt i 1999. I kontrolrummet står alt, som de forlod det - dog er askebægrene tømt :-)
Der er ca. 1.5 km gange. Da det var bemandet, var det opvarmet, det er det ikke mere, hvilket kan ses på begroningerne på alle vægge.
Efter rundvisning kørte alle hjem til matriklen her og den "medtagne" mad blev indtaget ude på den overdækkede terrasse. En dejlig dag - trods de ca. 25 mm vand, der bare væltede ned over os.

nye beboere


For første gang er der ællinger i branddammen - desværre var jeg ikke hurtig nok - og herefter ikke tålmodig nok - til at få et billede af hele familien
Her ses blot andemor, som ligger hen over de i hvert tilfælde 3 ællinger - mens andefar er ude og flyve . . .
også en af vore mange duer ligger på rede - den kunne nok have valgt et mere sikkert sted end på "rosen"buen, hvor kattene - og især Albert - kan komme til reden

mandag den 10. maj 2010

Klintekongen Quiltere - udflugt

På vores forrige møde spurgte Maria, om vi ikke snart skulle tage på tur - og det er virkeligt længe siden, så vi besluttede os for lørdag den 8. maj, hvor de fleste kunne deltage.
Da "de fleste" jævnligt kommer forbi Sorø Sy og Rens, rettede vi blikket længere nordpå - og fandt Holbæk, Asnes og Hørve passende. Imidlertid ringede Maria til Holbæk og fik at vide, at de faktisk holdt ophørsudsalg, så . . . . . Jeg spurgte mig for i Frederikssund og Anne sagde, at vi da altid ville være velkomne i BamseBo

og det var der enighed om. Vi var 6 og kørte i 2 biler, så vi ankom præcist kl. 10. Anne havde lavet kaffe og te og bagt muffins med røde sukkerhjerter på - og der er jo utroligt meget at kigge på - alle mulige bamser - Gitte købte en ugle - og Maria 2 bamser og en koalabjørn - og der kom vist også et enkelt mønster og nogle klude med ud af butikken . . . .

Derefter kørte vi til Tante Andante med planmæssig ankomst kl. 12 - også hun havde lavet kaffe og te og serverede diverse småkager og chokolader . . . .

Også her blev der indkøbt linealer, mønstre og nogle enkelte klude - der var bl.a. japansk stof med indvævede elefanter - og flere kunne ikke stå for det . . . .

Så kørte vi mod Hedehusene og Kirstens Quilt - der var godt nok vejarbejde, godt at det ikke var morgenmyldretid - for der var rigeligt mylder.
Nogle af os gik direkte på 1. sal og spiste vores "me'tagne" ma', inden vi gik på jagt i butikken.
Der var bøger og stoffer med rabatter . . . . og nogle uden! Jeg fik købt den FlipFlop lineal, der var udsolgt i Quiltegavlen - og endda til betydeligt lavere pris . . .
Butikkens officielle lukketid kl. 15 blev overskredet - men alle var glade, da vi vendte næsen hjemad.

Geilsk Topstykke

For en god tid siden havde Vibeke i StrikCaféen lovet sin datter at få strikket et topstykke. Hun kunne ikke selv strikke på pinde 3,5. Hun fik aftale med en, der ville strikke, men efter forgæves forsøg på at komme i gang, gav vedkommende op.
En tid gik.
Så spurgte Vibeke Erna, om hun ville gøre et forsøg . . . .
Utroligt men sandt, tirsdag kom Erna retur med det - hun havde ikke kunnet "knække nøden".
Jeg havde jo strikket i str. 6, så jeg lod mig overtale - og projektet er jo ikke umuligt - man skal bare have fuldstændig ro, holde tungen lige i munden - og bruge rigeligt af maskemarkører . . . .
Søndag var jeg nået til pullen - nu får Erna "lov" at strikke resten . . . .

søndag den 9. maj 2010

Det Kongelige Teater - My Fair Lady




Onsdag den 5. maj var vi atter i teatret. Meninghedsrådet i Højerup og Lille Heddinge havde atter arrangeret tur. Inge kom efter os - havde fået lov at låne "den store bil". Atter med bus fra Strøby Rejser med Bjarne ved rattet . . . .
Vi skulle denne gang i Det kongelige Teater - og så My Fair Lady. Jeg havde hørt fra en frivillig-kollega i krisecentret, at det var en god oplevelse!!
Søren Piilmann var professor Higgins - og han passede jo lige præcist til den rolle - Eliza blev spillet af livvagten Cecilie Stenspil - hvem skulle nu lige tro, at hun kunne synge - men det kunne hun!! Det er længe siden, jeg var i Det Kongelige Teater - men det var et dejligt gensyn - og godt at vi kørte i bus - hele området er gravet op - og parkering ville have været en "udfordring"

Strik-in i Basselund

Lørdag den 1. maj havde Connie inviteret til strik-in i Basselund. DH kørte mig til Lone på Lavendelgården og vi kørte sammen til Basselund- 45 min ad snoede veje . . . .
Vi var der allesammen - selv Sus, som ellers var forhindret . . . ja, ja - det trækker . . .
Connie havde mange mønstre, som Lone var fordybet i lææænge . . .

Sus havde noget DunLin, som hun ikke kunne strikke af - og havde spurgt, om jeg ville overtage det? Jeg medbragte den vest, jeg strikkede julen 2008 i Indien. Jeg var så bange for, at den ikke skulle blive stor nok - og så blev den for stor!! Jeg kunne heller ikke forlige mig med krave m.m. - så jeg mente, den kunne blive udbetaling for DunLin - men den var også for stor til Sus, derimod passede den Anja perfekt, så den rejste med hende hjem til Egernsund :-)
Til gengæld strikkede Anja på en bluse, som bliver for stor til hende (minus 60+ kg kan jo ses) - så det bliver Connies bluse, når den er færdig.
Vi havde en utroligt hyggelig dag - dejlige hjemmebagte boller og dejlig salat (jeg nåede lige at fortælle, at jeg ikke kan tåle rød peber, så der var også salat til mig) DH hentede mig ca. 17.30 og så gik turen hjemad - ca. 20 ankom vi til matriklen - jeg kørte hele vejen, det kunne jeg ligesågodt - så Ole Lukøje var der med søvnsprøjten, og jeg sov fjernsyn til sengetid . . . .

sommerhus

Sommerhuset, som jeg arvede efter min mor/mine forældre, er absolut kun et sommerhus!! Det betyder, at det ikke kan benyttes om vinteren, og også at når sommeren nærmer sig, ja så skal der gøres rent overalt. Min fru moder havde meget strikse regler for, i hvilken rækkefølge, rengøringen skulle foretages: først skulle stuen tømmes og alt afvaskes - derefter køkken og værelser. Så længe min fru moder levede og boede i Odense, kunne rengøringer deles over flere dage - det er jo så ikke længere muligt. Enten må vi køre frem og tilbage på een dag og gøre rent - eller vi kan gøre som vi gjorde i år: lufte sengetøj og rengøre først - jeg gad nok vide, hvad min fru moder tænker i sin himmel . . . . .
I tiden efter læmninger er det vanskelligt at forlade matriklen, men nu er lammene "store nok" til at fårene ikke lukkes inde for natten pga. rævene . . . Torsdag den 29. så vejret ud til at blive tørt og rimeligt i temperatur, så vi pakkede og kørte fra morgenstunden - fik slæbt sengetøj og madrasser til os 2 ud til luftning. Der var ikke plads til mere - og nu er ikke kun stakittet mod nord holdt på plads med bånd - også bjælken i nordvestlige hjørne var bukket under og stakittet nu holdt på plads med flagline . . .

Min far, som jeg mistede netop 30. april i 1982, satte træpaneler op på alle vægge i huset, men de kan ikke længere klare vintrenes fugt. Jeg har i de 3 år, jeg har haft sommerhuset ønsket at få fjernet panelerne og få det muret op . . . . Fredag var der lovet regn i morgenstunden - morgenstunden viste sig at vare hele dagen - hvilket var en god lejlighed til at gøre et forsøg - og det blev da helt pænt . . . . så mangler blot resten af huset . . . .
Nu kan vi så heller ikke se TV i sommerhuset længere - vi har en gammel antenne og et gammelt TV, men det kan jo ikke modtage digitale signaler . . . Så var der god tid for mig til at læse Hypnotisøren færdig!! - jeg glæder mig allerede til næste bog


og man kan jo også strikke - jeg er i gang med rundstykke nr. 2


Quiltegavlen - fortsat

Dette blev weekenden hvor Lis - efter at have syet i hånden "over papper" lærte at skære og sy på sin maskine.
Efter en "uheldig" start med skæve 4-patch - gik det betydeligt bedre med 9-patch - og Lis "så lyset" med symaskinen.

Helene "holdt fast", så Lis fik ikke lov til at pille papper ud - men fik besked på at skære og sy - og nu har Lis sin egen lille
"bibel", hvor sømrum og andre gode oplysninger er skrevet op . . .
Jeg havde - optimistisk som jeg jo er - det SKAL man jo være - medbragt 3 ældre sandwich - 2 Ricky Timms, hhv. delfiner og Red hat Lady - samt katteblokkene, jeg fik til min fødselsdag i januar 2005 fra Conspiracy gruppen, SewPals. Jeg havde regnet ud, at jeg kunne "nøjes med at sy 2 buede sømme mellem blokkene. Lad mig sige det sådan - jeg havde ikke regnet rigtigt - så jeg fortsatte med at doodle mellem alle blokkene - og planen blev så, at jeg vil håndquilte rundt alle kattehovederne. Derefter kastede jeg mig over Red Hat Lady Convergence, som blev quiltet over alt, undtagen den påsatte hat - efter den præstation kunne jeg mærke på mine skuldre, at jeg måske ikke skulle maskine mere den weekend!!
Helene havde beskrivelser på alle de teknikker, hun i løbet af week-enden demonstrerede, men man kunne kun købe dem, man selv havde prøvet (5 kr/ark), så jeg gik i gang med de 16 trekanter. Det blev til 9 fisk - 8 små og 1 stor - måske kunne jeg sy denne pude - den ville pynte i sommerhuset.
Jeg investerede i trekantskabelonen, syede strimler og fik skåret 6 trekanter til denne serviet

og jeg syede Ohio Star, dvs. jeg fik kun siden med beskrivelse på den store stjerne - og skulle have startet med den lille i midten. Helene havde problemer med at "regne tilbage", så jeg fik syet nogle "for store" stjerner, skønt der på beskrivelsen stod strimler på 2,5 inch

Men det endelige resultat blev sådan - måske et pudestykke, hvem ved - foreløbig hænger det på loftsgangen, hvor jeg har mellemfor på væggen nu. Man kunne også - som Helene - investere i fleeceplaid fra Jysk - det må komme senere . . . .