tirsdag den 16. september 2008

Foreningen Norden - Gl. Storstrøms Amt

Lørdag den 13. september 2008 inviterede Foreningen Norden, Vordingborg, til den årlige høstfest.

Jeg/vi har været (passive) medlemmer af foreningen Norden her på Stevns et par år, men har kun deltaget skumringstimen, hvert år i november, hvor den samme historie fortælles på samme tid overalt i Norden - det plejer at være rigtigt meget hyggeligt.

Nu hvor jeg er en fri kvinde med "all the time in the world" meldte jeg os til arrangementet, desværre fandt Gert 2 uger før ud af, at han havde et vigtigt møde i København - så jeg måtte alene af sted - igen!!

Vi kørte i private biler fra Stevns kl. 14 - og var kl. 15 var vi i Vordingborg, hvor kaffen og den hjemmebagte kage ventede. Der var ialt 68 deltagere - heraf 21 fra Stevns og 1 var gl. Vallø. Vi fik en kort introduktion af museumsinspektør Dorte og gik derefter ud i området.

Hold da op, hvor hun kunne fortælle - det var en ren fornøjelse - om Valdemar den Store, som byggede den første mindre borg, hvor det lille gåsetårn var del - om Valdemar Atterdag - stadig den dag i dag i Sverige kaldet Valdemar den Onde - han kom som 6-årig, efter faderens, Kristoffer, død til sin søster, der var gift med den tyske kejser - og lærte her at gebærde sig i et stort hof. Han genvandt i løbet af 6 år hele Danmark - og byggede så denne "prale"borg i Vordingborg. Vordingborg var indgangen til København, som det gjalt om at forsvare - Vordingborg lå godt i skjul - og eftersom det var bygget på en høj, så det højere ud, end det egentlig var.
Her er udsigten fra borgen ud over vandet.
Efter rundvisningen gik turen til den Geografiske have ifm. borgterrænet.
Her blev vi guided af Kruse (fra parkvæsenet?) Hvilken spændende have - her er et par billeder fra Parterre beddet - haven er oprindelig fra 1921, men blev renoveret i 1980-erne. Der er 7 forskellige haverum - med lægeurter, gift-urter og "bare" blomsterbed. Spændende!!! - jeg skal lige have skrevet i kalenderen, at vi skal derned igen omkring Sct. Hans.
Det lykkedes ham at tale uafbrudt til næsten kl. 18, hvor vi skulle være i Vordingborg Medborgerhus til middag med efterfølgende dans.

Vi blev budt velkommen af Sct. Jørgens Garden - og fik dejlig mad, afsluttende med kaffe og denne kage:

Ingen kommentarer: