lørdag den 9. marts 2013

Mother Teresa - Motherhouse

Onsdag havde DS bestilt en bil for dagen - vi kørte først til Mother Teresas Motherhouse for Sisters of Charity
Som vanligt var fotografering ikke tilladt - kun af hendes grav med inskriptionen "Love one another as I have loved you"I en periode på 10 (1983-1993) havde jeg en strikkeklub, hvor der blev strikket tæpper, babypakker, børnebluser og bamser, som via Aalborg blev sendt til Calcutta. Det var kun tilladt at tage billeder af graven - men vi så også det værelse, hun havde, placeret over køkkenet (det må have været rigtigt, rigtigt varmt), en stejl trappe derop - et meget lille rum med en smal briks, lille træbord og stol, hvor hun har skrevet med hele verden.
Mother Teresa blev født 26. august 1910 i Skopje, dengang Albanien - nu Macedonia som den yngste af 3 levende børn, og hun fik navnet GonxhaAgnes. Faderen var købmand og havde en butik nær hjemmet, men da Gonxha var 9 år, døde faderen og årene derefter blev vanskelige. Da hun var 18 år skrev hun til the Institute of the Blessed Virgin Mary (Loreto Sisters) og bad om optagelse (hun valgte denne orden, fordi de havde en mission i Indien). Hun blev optaget og rejste i september 1928 til Rathfarnham Abbey i Dublin, Irland. I begyndelsen af december 1928 sejlede - nu Sister Teresa sammen med 3 andre yngre søstre til Calcutta, hvor de ankom 6. januar 1929. Sister Teresa blev som novice sendt til Darjeeling, hvor hun skulle være i 2 år og
her også lære sproget - hun lærte let såvel Bengali som Hindi. Den 25. maj 1931afgav hun sine første løfter og blev herefter sendt til Loreto Entally Convent i Calcutta. Hun underviste i geografi og katekismus - og i 1944 blev hun forstander for St. Mary's skolen. I august 1948 forlod hun Loretto ordnen iklædt en hvid bomulds sari med blå bort. Hun var nu 38 år og begav sig først til Patna, hvor hun boede hos Medical Mission Sisters for at lære om medicin.

21. december 1948 gik hun for første gang ud blandt de fattige på gaden - og åbnede januar 1949 den første skole - hendes klasseværelse var under et træ og tavlen var jorden
I juni 1950 var de 12 søstre, og 7. oktober 1950 oprettede Archbishop Périer officielt The Missionaries of Charity som en religiøs menighed i Calcutta. I 1951 blev Mother Teresa indisk statsborger. Der blev åbnet centre, hvor de fattige kunne få mad og medicin, startede flere skoler.
 I 1950'erne levede og døde tusindvis af mennesker på gaderne i Calcutta.
22. august 1952 åbnede det første hjem for døende i Kalighat. Dette hjem havde altid en speciel plads i hendes hjerte, og hun arbejdede i mange år der hver morgen. I de senere år kunne hun kun komme om søndagen, and hun var altid den første til at gøre det mest ydmyge job: rengøre toiletter og afløb.

I februar 1953 var antallet af nonner så stort, at der var brug for et større hus - og det blev Motherhouse of the Missionaries of Charity på 54A A.J.C. Bose Road, Calcutta. Mother Teresas orden bredte sig til Delji, Bombay, Jhansi og flere udover hele Indien. Mother Teresa begyndte så og missionen i andre lande - først Venezuela i juli 1965 - og inden længe mange andre lande i verden.
Mother Teresa modtog mange ordner for sit arbejde, 10. december 1979 Nobels Fredspris.

I en alder af 87 år døde Mother Teresa 5. september 1997 (rædselsåret) - samme dag som Lady Diana blev begravet, og man siger i åndelige kredse, at Mother Teresa og Lady Diana sammen forløste en del af hele verdens følelser ved deres død

Ingen kommentarer: