onsdag den 11. september 2013

Hundertwasser

Tirsdagen sluttede med et besøg ved Hundertwasserhuset, et socialt byggeri
Turist-fældens plakat viser huset bedre end i virkeligheden, hvor beplantningen har vokset sig for stor, så den dækker for selve huset.
Friedensreich Hundertwasser, egentlig døbt Friederich Stowasser, blev født i 15. december 1928 i Wien. Hans far døde kun et år efter hans fødsel. Familien havde jødigske rødder,
og kun fordi hans mor skaffede en Hitler Jugend uniform til ham, overlevede de 2 som de eneste i hele familien den 2. verdenskrig.
Hundertwasser var maler, grafiker, kunstner og "pyntearkitekt"

og arbejdede efter sit gennembrud i 1950erne med stærke farver, tætte linieforløb, spiral- og celleformede mønstre. Hans poetiske billedunivers blander figuration og abstraktion. Mennesker i storbyen, huse, vinduer og gadeforløb skildres i overensstemmelse med hans visioner om et tættere forhold mellem kunstnerisk skaben, natur og samfund.
I 1977 fik han til opgave for første gang at realisere sine idéer om en menneskelig og økologisk arkitektur, og resultatet blev

Hundertwasserhuset (1983-1986) et farvestrålende socialt boligkompleks i Wien med ca. 50 lejligheder, hvor "så langt man kan række, må man pynte huset" - dog ikke mange gør det.
"Alle vandrette flader tilhører jorden - alle lodrette flader tilhører menneskene".
Alle vandrette flader er ujævne i huset - og der vokser træer ud af huset adskillige steder.
50% af alle boliger i Wien er opført af kommunen.


Overfor huset var tidligere et bilværksted, men da huset efterhånden blev noget af et tilløbsstykke, valgte ejeren i stedet at indrette en "turistfælde" med adskillige souvenirbutikker - og flere i selskabet faldt dog også for tilbudene
Jeg fik investeret i en 2014 kalender med billeder at mange af de bygninger, Hundertwasser har "pyntet" - gulvet er ujævnt og nærmeste umligt at gå på, hvis man er bare lidt dårligt gående - men spændende.


Herefter gik turen videre til KunstHausWien, et privat museum for Hundertwassers værker. Hundertwasser forestod selv ombygningen/pyntningen af Brødrene Thonets tidligere møbelfabrik, og museet blev indviet i 1991. Efter en grundig gennemgang ved vores Wiener autoriserede guide, Lis, af hele udstillingen (hvor fotografering ikke var tilladt) gik vi til Hundertwasser Restauranten, hvor vi fik Oksesuppe, kalvekød og pandekager.
Selv toiletterne var pyntet af Hundertwasser, dog lod rengøringen en del tilbage at ønske . . . .

Ingen kommentarer: