tirsdag den 31. maj 2011

en ny slags hverdag

en husmor kan klare mange forskellige opgaver på en dag, nu er hverdagen anderledes, og vi må forsøge med kun een opgave om dagen, ellers bliver det bare for meget LOL
Søndag vaskede "vi" tøj. Jeg fortalte, hvad tøj skulle i maskinen - og så husk lige, og så husk lige - så humpede jeg med hvil på de opstillede stole til vaskemaskinen og fandt sæben og målte den af, indstillede. DH fik skjorterne hængt på bøjler i badeværelset, jeg brugte tid på at hænge undertøj op på stativet i grovkøkkenet.
Mandag gentog vi så "øvelsen" denne gang med opvaskemaskinen - og så blev der sørme også vandet blomster: Hibiscus og orkide skal jo ikke have samme mængde vand, så blomsterne blev taget en for en - også denne fine orange, som Lis kom forbi med.

Dagens lyspunkt er frokosten, hvor der nu er salat, radiser og dild fra egen køkkenhave . . .

mandag den 30. maj 2011

og hvordan er så livet nu . . .

Livet er blevet besværligt, alene at humpe med gangstativet til toilettet og tilbage er næsten uovervindeligt og bevirker, at jeg er træt, træt, træt
DH har stillet stole næsten overalt i huset, så jeg kan holde et lille hvil
Denne skønne buket med de mest vidunderlige roser havde Torill med til mig fra Red Barnet - og de klarede tombolaen ifm. Tøserunden med fint resultat - uden mig . . . .
Vi kan ikke længere se fjernsyn i sommerhuset, så heldigvis havde jeg medbragt Leif Davidsens Min Broders Vogter - den blev læst de første dag på sygehus i hhv. Odense og Køge - og derefter blev den byttet ud med Paganini Kontrakten, som jeg blev færdig med lige før
Derefter bliver det nok endnu en Leif Davidsen På udkig efter Hemmingway.
Der blev strikket en del i Køge på Skyggen - og jeg mangler nu blot at tage op til den nederste kant

lørdag den 28. maj 2011

en falden kvinde

I løbet af fredagen fik jeg grundet alt det træ, der blev sat op hhv. på syd- og nordaltanen - samt den nye dør med dørpaneler. Døren blev malet sommerhus blå på begge sider og stakittet blev malet sort - det meste af dagen stod jeg på en stige og malede den udvendige side.
Lørdag morgen malede jeg så døren anden gang - og den blev så fin så fin!! og jeg fik lige malet lidt mere sort på sydaltanen.
Lørdag eftermiddag - den 21. maj - hentede jeg den dunk med 5 liter sort maling i bilen og bar den op på nordaltanen - hvad det så skete, står hen i det uvisse, men klokken 13 lå jeg på gangbroen og kunne ikke rejse mig.
Falck kørte mig til skadestuen i Odense, jeg blev tilset af en læge kl. 14.30 - jeg fik taget billeder af den højre ankel - og fik besked på, at der var 3 brud - og at den skulle opereres inden for få timer (inden hævningen for alvor kom). For at forhindre, at foden hævede for meget, fik jeg gips på og kørt til O1 og ventede og ventede, der var kun en operation for mig, og han kørte af sted kl. 17.30 - albuen - og det var åbentbart ikke så nemt.
DH kom forbi ved 17.30 tiden, Han har jo ikke kørekort til Fyn, så det havde ikke været let at finde derind. Han var da også så forvirret, at han glemte både mit tøj og mine juveler, men de blev så låst inde. Til gengæld havde han så min strikketaske og min bog (Leif Davidsen: Min broders vogter) med. Han måtte så køre hele vejen hjem til Stevns alene (dog med Diana).
Klokken 22 fik jeg at vide, at klokken 23 ville operationsteamet beslutte, om de kunne operere mig - og det kunne de heldigvis! jeg blev opereret mellem 23,30 og 02.30. Jeg blev kun bedøvet i den nederste halvdel, men hørte musik m.m., og det gik fint. Så blev jeg kørt på opvågningen i en time og derefter retur til O1. Venstre ankel var forstuvet, så jeg blev kørt på toilettet og lå så ellers og sov mere eller mindre hele tiden. Mandag klokken 11 blev jeg afhentet af Falck og kørt til Køge Sygehus, afd. H3, og her var servicen helt anderledes, når man ringer venter man længe, før "nogen" kommer - bliver så kørt til toilettet - og når man ringer, venter man atter læænge
ja, jeg ved godt, at ventetid ikke er længere end anden tid, det føles bare sådan - men alligevel.
Tirsdag formiddag kom så en venlig dame og ville lære mig at gå med krykker!! Højre ben skal holdes i ro i 6 uger - og derefter bliver der genoptræning i 6 uger - samtidig er venstre ankel forstuvet - hvordan skulle jeg lige kunne det . . . Nå men vi gik en runde - og så ville hun komme igen om eftermiddagen og lære mig at GÅ PÅ TRAPPER - helt ærligt! OK - så ville hun komme onsdag
Tirsdag eftermiddag kom en meget lattermild "læge" og fortalte mig, at jeg kunne komme hjem næste dag - altså! jeg kunne ingenting . . . . også tirsdag var vi 2 fra stuen, der blev flyttet til en anden stue, fordi den første var beregnet for hofter. Der var behov for meget smertestillende, noget af en oplevelse for mig, der aldrig spiser nogen form for piller - 4 x 2 pamil - og morfintabletter efter behov, de første dage var det også 4! Onsdag skulle jeg så til røntgen igen, da de ikke havde fået billeder fra Odense "ethvert sygehus er en øde ø" - jeg havde forsøgt med mindre morfin, med det resultat at jeg vågnede tidligt med uuholdelige smerter og tanken om hjemkørsel gjorde dem ikke mindre. Jeg blev dog ikke sendt hjem. Torsdag kom den første ordentlige læge - som talte til mig og den anden på stuen, som var en 78 årig dame, der havde brækket begge arme - den lattermilde læge havde spurgt, om hun virkelig ikke havde nogen derhjemme, der kunne hjælpe hende? Hendes mand var død 8 år tidligere, så der var kun hunden. Den ordentlige læge beroligede hende med, at hun naturligvis ikke blev sendt hjem, før der var en aflastningsplads til hende. Til mig foreslog han et støttebind på den forstuvede venstre ankel - og at holde den høj for at formindske hævelsen.
I "gamle dage" var der besøgstid mellem 15 og 16 - nu kan der være ro mellem 12 og 14!!
Tirsdag kom en ung pige ind til opservation for hjernerystelse - senere på dagen kom hendes kæreste - og blev der til 23.30!!
Onsdag kom en kvinde af anden etnisk herkomst ind - mand og 2 børn kom på besøg. Andre mænd må ikke se hendes hår, men han måtte godt overbeglo os, når vi i halvlange underbukser og kort skjorte skulle bevæge os! Torsdag blev hun opereret, og først kom mand og børn og senere 3 søstre eller andet med 2 mindre børn - og de blev til 21.30. De talte meget højt - og den opererede havde mange smerter, og burde have fået fred (og vi andre også)
Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er regler for, hvornår man kan få ro på stuen klokken 20 ville være passende efter min mening! og der burde også være regler for maximun af antal besøgende på en gang!!!
Fredag gik den ikke længere, så skulle jeg hjem - jeg havde - på egen opfordring fået et gangstativ, som gjorde det muligt for mig at kæmpe mig på toilettet selv, så jeg skulle hjem med krykker, gangstativ og kørestol. Tøj havde jeg ikke, for DH besøgte mig senest onsdag, og da troede jeg stadig, at jeg kunne blive bare lidt længere . . .
Jeg havde ikke været ude af sengen, så jeg forestillede mig da også, at jeg ville blive transportere liggende
- der kom en taxa!! og han havde utroligt travlt med dels at få mig pakket i bilen - og ved hjemkomsten også ud af bilen, så travlt, at han ikke fik læsset det hele af - men DH måtte løbe efter ham og få fat i krykker og blomsterbuket, som jeg lige før afgang fik af Red Barnet, da min næstformand kom efter lodder og nitter til Tombolaen lørdag ifm. Tøserunden - samt karameller.
DH har stillet en seng op i biblioteket med min madras, dyne og puder. Jeg kan med besvær køre i stolen til badeværelset, men der er et uoverstigeligt højt trin op derfra, så jeg vælger gæstetoilettet, hvor jeg må kante mig ind - men for hver gang går det jo bedre og bedre, men jeg må jo passe på den forstuvede venstre ankel.


Så alt i alt: nu er det også sket for mig: jeg er en falden kvinde!!

et fødselsdagsbesøg

Så var det Lones tur til at fylde år


fødselsdagsønskerne var træ med lyserøde blomster og topgearingssav - ønsker, der var hhv. over budgettet og umulige at sende med posten, så jeg påtog med hvervet, når vi nu alligevel var i nærheden - i sommerhuset.
Træ med lyserøde blomster er jo japansk kirsebær, Prunus Trilobad - jeg fik skaffet 3 Jeg havde en uge i forvejen på en blog set, at Menu havde termokrus Nordic Knitting 4 forskellige mønstre, der solgtes med 2 i en pakke, så det købte jeg - og så var der lige plads til et par lyserøde hortensia, der kan plantes i krukker. Lørdag morgen var jeg løbet tør for sort maling og kørte til Otterup kl. 9 og derefter til Lone, som var parat med kaffe til at modtage gaven, før hun tog turen til Amager.

90 år



Torsdag den 19. maj kørte vi til sommerhuset for at male, vi kørte dog lige forbi Kirkegården i Odense, for at sætte min fru moders yndlingsfarve roser på graven. Fredag den 20. maj ville hun have kunnet fejre 90 års fødselsdag - den fest gik vi så glip af . . . .

Erik Kristoffer Nørrelund Pallesen og Grethe Marie Pallesen, født Pedersen . . .

onsdag den 18. maj 2011

Bedstemors blomsterswap



Så er jeg færdig med 13 blomster, og når jeg har skrevet navn på dem, bliver de sendt til Lene, der står for swappen

Så er det spændende, hvad jeg får retur

Miniparken i Faxe Ladeplads

Lørdagen bød på sommerudflugt til Miniparken i Faxe Ladeplads - også her er byen målt nøje op og bygningerne placeres korrekt
De frivillige arbejder alle hverdage fra 9 til 12.













Det viste sig, at det ægtepar, der også viste rundt, har vi før mødt til Square Dance arrangementer - lidt sjovt.


Her er stationen









Efter rundvisningen blev vi delt op i 3 hold og skulle spille minigolf - heldigvis skulle man kun slå max. 6 slag. Jeg kom på hold med Leo, Rikke og Per - vi var nogenlunde lige gode (eller det modsatte) - men vi havde det sjovt



DH var på det vindende hold Jørn var bedste spiller og trak op



Efter spillet kørte vi til Inga og Preben, hvor vi spiste vores me'tagne madder - efterfulgt af kaffe og Ingas rabarberkage

En hyggelig dag

sommerhuset åbnet efter vinteren

Jeg havde - som vanligt - længe kigget på DMI, og det så ud til, at onsdag den 11. maj ville blive en fin dag - men da vi kom nærmere lovede de torden og regn, så vi valgte i stedet torsdag til at køre til sommerhuset og åbne det efter vinteren.
Efter at fårene var lukket ud efter natten og fået foder gjorde vi os klar og kørte kl. 6.50 - jeg kørte hele vejen - og vi ankom ca. 9.30.

Græsset var overraskende højt!!
det betød så, at DH faktisk slog græs hele dagen
og rev det sammen og flyttede til affaldspladsen, hvor det måske kan hæmme væksten af skalderkål
Jeg fik slæbt madrasser, dyner, puder og hynder ud til luftning - og efterfølgende bankning - og fik redt vore senge, så der er klar til overnatning, når vejret igen lover godt . . .
Det værste ved at have alle puder i hænderne er, at man kan se, hvor meget, de trænger til udskiftning, men man kan jo også tage det som en udfordring til at sy nogle nye . . . .
Diverse tæpper og gardiner blev taget med hjem til vask.
Jeg havde medbragt 13 nykøbte pelargonier i stedet for dem, der frøs væk, før vi kunne komme gennem snemasserne i januar - og nu ligner det næsten sig selv igen



Sidste sommer fik vi repareret såvel syd- som nordaltan - og i år havde jeg planlagt at udskifte døren til sydaltanen - DH mente dog ikke, det var nødvendigt - mærkeligt! som vi kan have forskellige meninger . . . .
Jesper kom forbi - og når vi kommer næste gang er der en ny dør i - glæder mig . . . .
Vi kørte hjemad igen ved 17-tiden - med ankomst her på matriklen kl. 19.30 - jeg kørte også hele vejen hjem - så jeg var godt grydeklar til at sove fjernsyn.

tirsdag den 17. maj

er ikke alene Norges nationaldag -
men også Buddas fødselsdag

fredag den 13. maj 2011

Frederiksborg Slot

Lørdag den 7. maj tog vi med bus på tur til Frederiksborg Slot i Hillerød. Vi samledes på Nytorv, hvor bussen kørte kl. 8.30 - og med et kort stop i Strøby Egede for yderligere påstigning - ankom vi til Hillerød kl. 10. Der var kaffe/the og papirkager til alle - og så startede Lars Kirkeby turen. Lars er ansat i Slots- og Ejendomsstyrelsen, med Frederiksborg Slot som hovedområde. Den gennemgribende renovering af bygningerne vil tage 10-15 år, men skal så også holde 4-500 år med løbende vedligeholdelse. Der er 30.000 m2 at vedligeholde - og så midt i en sø . .


Vi startede ved hans kontor og pladsen med byggematerialer. Her bygges alene med tegl og træ, men det alene er en opgave at finde.
Efter svenskerkrigen 1563-70 var Nyborg Slot, den daværende kongelige residens, stærkt beskadiget, og pga. sundtolden så Kong Frederik II sig om efter en ny bolig - på Sjælland. Kronborg var og er for koldt et slot, hvorimod der i Hillerød var en passende
placering, nemlig hovedgården Hillerødsholm, som kan dateres tilbage til 1275. Kongen mageskiftede med ejeren, Herluf Trolle, som til gengæld fik klostret Skovkloster, som omdøbtes til Herlufholm. Frederik II byggede til Slottet - og i 1580 også det lille slot Badstuen i den romantiske have. Hans søn Chr. IV nedrev dog det meste af faderens slot og byggede et nyt slot i perioden 1600-1620 - han var født her og betegnede det som "hjem". Slottet er opført i nederlandsk renæssancestil med svungne gavle, rige sandstens udsmykninger og kobberbeklædte tage og spir.
Vi fortsatte til Kongestalden, hvor de mange Frederiksborg heste tidligere stod, men hvor der nu også opbevares diverse byggematerialer - og som et kuriosum: disse statuer af zink, som fuldstændigt ligner sandsten.
17. december 1859 hærgedes slottet af en ødelæggende brand. Det blev genopført ved arkitekt Ferdinand Meldahl i årene 1860-1884 med økonomisk støtte fra brygger J.C. Jacobsen og senere Carlsbergfonden.





I en lille have med japansk kirsebærtræ fortaltes videre om, at sandstenen, som tidligere blev købt på Gotland - nu kommer fra Belgien. Alle udsmykninger og statuer af sandsten har hver en original i gibs, således at nye sandstensfigurer kan genskabes i den originale form. Netop det japanske kirsebærtræ tiltrækker de mange japanske turister, hvis porten er åben.


Også mange krydstogt-turister, bl.a. amerikanere besøger slottet.



De gyldne kugler på slottet er trækugler, der er forgyldt.

Springvandets bronce statuer er kopier - originalerne blev stjålet af svenskerne og befinder sig i dag i Stockholm. Brygger Jacobsen financierede også disse statuer.


Slotskirkens interiør blev kun i ringe grad beskadiget i branden i 1859. Det er den største, renæssancekirke i Danmark, i ridderkapellet hænger ridderskjolde overalt. Kirken har 3 orgler, den ældste fra 1610.

Kirken opvarmes kun ved brug, hvilket er med til
at bevare kirkeloftets rige udsmykning af "stuk" af sandsten.
Kirken fungerer som sognekirke, dog er der aldrig bisættelser - men populær som bryllupskirke, på trods af at Prins Joachim og Alexandra blev gift her.





Under kirken findes et større "reservedelslager" af udsmykninger, figurer og statuer


Hillerød har specialbyggede brandbiler, der kan komme ind på indre slotsgård, og når renoveringen når broen, vil en brandbil blive permanent placeret der imens.


Kobbertage irrer efter 20-30 år. I 1860 anvendte Ferdinand Meldahl jernsøm, hvilket betyder, at trods det at taget er OK, så ligger det ikke fast, og skal også renoveres. Der er ansat 4 faste håndværkere - tømrere (vedligeholder vinduerne) og murere. De har alle været der en del år og har stor erfaring.


Her ses et exempel på datidens "byggesjus"








Slottet, set fra havesiden

Frokosten blev indtaget på Spisestedet Eleonora, en frokostanretning med røget laks med asparges, rejer med mayonaisse, hjemmelavet hønsesalat med bacon samt brieost - meget delikat. Der var fuldt besat på alle pladser - et meget hyggeligt sted, fortrinlig betjening og udsigt.




Efter frokosten valgte nogle af os at gå til den romantiske have og slottet Badstuen, der kun bruges en enkelt gang om året til kongelig jagtfrokost. Slottet blev brugt meget af Frederik VII og Grevinde Danner, når de ønskede at trække sig tilbage. Frederik VII lod udgrave den kunstige sø og anlagde Louises Ø (det norske herresæde) med bådhus og fiskerhytte (en kulisse fra de norske fjorde). Vedligeholdelse af disse bygninger er ikke på budgettet. Badstueslottet har ingen installationer ud over en enkelt stikkontakt, men det fortælles, at Kronprins Frederik har ønsket en extra stikkontakt på 1. sal - til fadølsanlæg . . .










Vi nåede lige en hurtig runde i barokhaven med kaskader og parterre, som blev genindviet i 1996 efter en omfattende istandsættelse. Parkanlægget er opbygget symmetrisk om en længdeakse, som gennemløbes af en række kaskader. Anlægget er 100 m bredt og 400 m langt, anlagt i terrasser, så det tager sig smukt ud fra slottet.
Tiden gik hurtigt, og så blev klokken 15 og det var tid til afsked og hjemtur.