lørdag den 31. august 2013

Wien: Karlskirken

Tirsdag den 20. august - Alarm 06.45, morgenmad kl. 8, afgang kl. 9
Hotellet ligger i det fornemme 3. Bezirk med en del ambassader. U-banen startede i 1970-erne og sporvognene. Wien kommune ejer ca. 50% af alle bygninger. Mere end 40.000 børn kom til Danmark i perioden 1920-1950. Wien blev hovedstad i 1150, i 1860 blev bymuren nedlagt af Kajser Franz Joseph.
 I Wien kan Stoffer ikke agere som guide - der skal en autoriseret Wiener guide til den opgave, og vi var heldige, at Lis, en herboende dansker,  blev vores guide.
Vi oplevede Lis først, da vi i oktober 2009 var i Budapest og kort besøgte Wien på hjemvejen. Hun er en guldgruppe af viden om byen, bygningerne, Teophil Hansen og ikke mindst den Habsburgske slægt. Wien har 27 slotte, 175 palæer og 100 museer og hurtigbåd fra Wien til Bratislava (75 min.) Første stop på turen var Karlskirken. I 1713 et år efter pesten besluttede kejser Karl VI, at der skulle bygges en ny kirke, opkaldt efter og til ære for Milanos biskop, Carlo Borromeo, der havde gjort en stor indsats for ofrene for pesten.
Efter afholdelse af en arkitektkonkurrence, vundet af Johann Bernhard Fischer von Erlach, begyndte opførelsen af Karlskirche i 1716. Efter arkitektens død i 1723 tog hans søn Joseph Amanuel Fisher von Erlach over og færdiggjorde arbejdet i 1737. Placeret på kanten af den indre by, 200 meter uden for byens fantastiske Ringstrasse er den med sin ellipseformede kuppel et af de bedste exempler på barok arkitektur nord for Alperne. Siden renoveringen af Karlsplatz sidst i 1980erne har kirken i høj grad fået publikums gunst og er med sin kuppel, flankeret af de to relief-søjler, en passende arkitektonisk modpol til pladsens modsatte side med bl.a. Theophilus Hansens Musikverein.

Pengene til renoveringen slap op, da man havde renoveret udvendigt. En dame foreslog så, at et firma skulle donere en elevator (firmaet fortrød senere deres tilsagn).

Entre 8 Euro går ubeskåret til renoveringen. Der er 35 m elevator og 20 meter trappe, og vi var heldige, at det stadig stod der.
Lis gjorde opmærksom på, hvordan billedet her ændrer proportioner, jo længere nede, man ser det fra - øverst tæt på

nedenunder længere nede fra.








Ingen kommentarer: