fredag den 30. august 2013

Plzen - ølbryggeri

Første stop på den videre tur mod Wien var i byen Plzen, der er kendt for hhv. bryggeri af den undergærede (gæren ligger underst) Pilsner - og Skoda fabrikkerne.

Byen er den 4. største by i Tjekkiet med 150.000 indbyggere
 (Brno 2. og Ostrava 3. størst)

I 1839 fik borgerne licens til at brygge øl her i Plzen. På den tid blev der brygget adskillige typer og kvaliteter af øl.
Mens vi andre besøgte toiletterne, fandt gemalen en bænk at sidde på.
I 1842 blev den første brygmester, Josef Groll (1813-1887), ansat, og han bryggede undergæret øl, hvor man tidligere havde brygget det overgærede bayerske øl, nemlig Pilsner Urquell
 Bryggeriet har egen ur-kilde med vand til produktionen - 100 meter dyb brønd. Halvdelen af byggen leveres fra området - den anden halvdel fra Bayern, som også leverer humlen.Vand + byg + gær = øl. Pilsner 10 &/ 12: afhængig af proteinindholdet i byg (10 eller 12%)
Hver anden øl, der produceres, sælges i Tjekkiet. 18 mill. øl drikkes om året, dvs. gennemsnitligt 160 ltr./person.
Der er mere end 300 forskellige øltyper i Tjekkiet.
Det forpligter at være så stor en koncern, så der skal hele tiden investeres - i år er der indkøbt 20 nye tanke = 24.000 hl. For at tømme en tank skal man drikke 20 øl om dagen i 65 år.
Man havde sin egen jernbane - og toget var naturligvis produceret af SKODA (Emil Skoda), og hver mandag kørte tog med øl til Wien. Hestetrukne ølvogne leverede øl til byen.

Vores Guide på rundturen talte på tjekkisk og Stoffer oversatte.
 Det var ikke tilladt at fotografere på turen, hvor uendelige mængder af kobber kunne ses ;o)
Vi kørte med Tjekkiets største personelevator (70 personer). 12-24 meter under jorden, udhugget med håndkraft, er der 9 km. gange til afkøling ialt 3.400 m2.  
Karlsberg købte i 1992 halvdelen af bryggeriet af de polske bryggerier, men har senere solgt til South African Brewers, der producerer mere end 170 ølmærker.
Turen blev afsluttet med et glas Pilsner Urquell, hvorefter vi gik til bryggeriets restaurant med plads til 600 personer

Frokosten var laks med spinat og kartofler, samt kage - meget lækkert


Gemalen fandt et roligt hjørne, hvor der måtte ryges

Desværre mistede han også sin elskede stok - fra Zakopana - med dragehoved og udskæringer . . . . .

Ingen kommentarer: