lørdag den 25. maj 2013

Mindelunden


Kl. 19.10 var der afgang med bussen til Ryvangen. Mindelunden er beliggende i det tidligere militære øvelsesterræn for Svanemøllen kaserne og blev indviet 5. maj 1950. Da samarbejdspolitikken brød sammen den 29. august 1943, blev kasernen overfaldet og overtaget af det tyske militær, og skydebanerne brugt til henrettelse af danske modstandsfolk. Efter krigen fandt man på stedet ligene af 197 henrettede frihedskæmpere

Danmarks befrielse den 4. maj fejres hvert år: Om morgenen får Kammeraternes Hjælpefond lagt blomster på alle grave og ved Mindemuren af børn fra Bispebjerg skole. I løbet af dagen bliver der lagt kranse og blomster ved de forskellige monumenter af foreninger knyttet til modstandskampen. Dagen slutter med en stor ceremoni ved Det Store Gravfelt med musikkorps, kor, fællessang og tale fra en indbudt gæst, i år Lis Mellemgaard, medlem af Holger Danske gruppen under besættelsen.
Det var første gang, jeg deltog, og jeg var overvældet over de mere end tusinde deltagere i alle aldre fra nærmest spædbørn til - måske mere forståeligt - ældre.

Ingen kommentarer: