søndag den 18. september 2011

Lørdag lød alarmen allerede kl. 05.40!! Det er jo nærmest midt om natten - men nødvendigt at stå op for at nå at være færdig, til Maria hentede mig 06.45. Vi var dog i så god tid ved Roskildehallen, at jeg kunne nå på toilettet, før bussen kom. RosQuilterne starter altid sæsonen med en tur ud i det blå - jeg havde dog forhørt mig, men Jane mente ikke, der skulle gås meget - men det skulle der! Efter min målestok i hvert tilfælde. . . Bussen kørte præcist klokken 8, og i Korsør var der toilet- og kaffe/kage pause. Hanne havde bagt lækre horn
Så gik turen videre mod Tåsinge og Valdemar Slot. P for busser var et godt stykke fra indgangen - og her var endnu et stykke til trappen, så jeg var glad for at få en hjælpende arm fra Maria. Der var en guided rundtur på 2 etager på slottet - ikke af Caroline - men af en meget vidende guide. Slottet er opført 1639-44 af Christian IV til sønnen grev Valdemar Christian. Med Hans van Steenwinckel som bygmester rejste kongen et prægtigt renæssance slot i stil med og større end hans eget Rosenborg. Men Valdemar Christian fik aldrig gavn af sit slot, han foretrak at drage rundt i Europa som feltherre og slog sig aldrig ned på Taasinge. I 1656 døde han på slagmark i Polen, 34 år gammel.
Under svenskerkrigene (1658-60) blev slottet besat og slemt beskadiget, og det var søhelten Niels Juel, der reddede slottet fra ruin. Niels Juel havde en betydelig formue til gode hos kongen i form af prisepenge for de skibe, han havde erobret under slaget i Køge Bugt, og i stedet for kontanter fik han krongodset på Taasinge. I 1678 indledtes en omfattende istandsættelse af slottet, der blev ombyget i barokstil, som tidens mode foreskrev. Søhelten samlede et anseeligt jordegods på Taasinge, og hans efterkommere fortsatte jordopkøbene, så hele øen i modten af 1700-årene hørte ind under Valdemar Slot. Særlig energisk var søheltens sønnesøn, oberst Niels Juel, der ved siden af betydelige jordopkøb også markerede sig stærk på det bygningsmæssige område. Han hidkaldte den olstenske arkitekt G.D. Tschierscke, som skabte det smukke slotsanlæg, med statelige porthuse, den kunstige sø foran slottet, vogn- og staldlængerne langs søen og den kønne Tepavillon som point de vue ude ved stranden. Caroline Flemming, datter af Niels lensbaron Iuel-Brockdorff, nedstammer i lige linje fra Søhelten Niels Juel.
Det er muligt at leje hele slottet - eller del af slottet, og det bruges meget. Vi så såvel værelser som Kongesalen, hvor der kan dækkes til 150 personer, Spisestuen, Havestuen, Gobelinsalen, Modtagelsesgemakket, biblioteket med en samling på hen ved 5000 bind fra håndskrifter på pergament fra 1500-årene til trykte værker fra 1700-1900 århundrede, Galleriet. Til sidste måtte vi ned ad en spændende trappe til køkkenet med ujævnt nedslidt gulv.
Herefter var der frokost i Æblehaven - lækre rugboller









Sidste stop på turen var en patchworkbutik - også på Taasinge: Kiweb, hvor der var dækket op til kaffe - med lækre cupcakes med blå glasur - småkager og frugt
Efter kaffen blev der handlet flittigt - og såvel Maria som Birthe fik købt sig en A2 skæreplade.
Så var det tid for hjemturen, som gik via den nye motorvej til Odense - og vi ankom til Roskilde 17.20 - og Maria kørte mig hjem, ankomst ca. 18.30
Her måtte jeg hurtigt have rørt sammen til rugbrød, som skulle bages søndag og medtages mandag aften til Sct. Georgs Gilde spejdergildehal i Faxe - og så blev der sovet fjernsyn hele aftenen ;o)
Søndag har der været den årlige høstfest i byen.
Vi startede som altid kl. 10 med kaffe og rundstykker - så blev vi opdelt i hold, og der var konkurrencer - kongespil, skydning, dart, flødebollemaskine, petangue - og ca. kl. 14 var der mad fra Brugsen: tarteletter, fiskefillet, tærter, marineret kylling og ost - til slut kaffe og kage - og præmieuddeling. En hyggelig dag, hvor man kan mødes med såvel gamle som nye beboere i "byen" - vi var hjemme ved 16.30 tiden - og så skulle rugbrødene tilsættes rugmel og kommes i forme, hæve i 4 timer - og i skrivende stund bager de . . .

Ingen kommentarer: