søndag den 4. april 2010

Gotlam

Søndag den 28. marts, hvor Dronning Ingrid kunne have fejret 100 års fødselsdag, fejrede resten af fårene dagen med lam.
Dagmar var den første tidligt om morgenen, hvor DH kom for at lukke op udtil. Det første lam var født, DH hjalp - meget - med det andet (der ikke levede) og så kom det tredje - altså 2 lam til Dagmar.

Ved middagstid fik Ida uden besvær også 2 lam - men, men, men: vores bedste moderfår, 2-Sock, var i store problemer. DH forsøgte at komme op og vende, men det var umuligt, og sidst på dagen måtte vi ringe til dyrlægen - det er mindst 5-6 år siden, det har været nødvendigt, så vi må glæde os over, at den tid der er gået godt, ikke kommer dårlig tilbage. Dyrlægen var en time om at komme, og det var en meget lang time, og egentlig havde vi helt opgivet håbet om at redde hende - endsige lammene!

Men han kom og med meget besvær og kæder fik han hevet det første lam ud - det levede! med endnu mere besvær fik han lirket og hevet endnu et lam ud - det var dødt - og så var der minsanten endnu et lam - og ved nærmere eftersyn var det også levende - altså også 2 lam her. Dyrlægen gav hende adskillige sprøjter med vitaminer, kalk m.m. men hun var meget afkræftet. Det bliver en sorgens dag til efteråret, men hun er 10 år, og hun har været et fantastisk moderfår og førerfår for flokken.

Det var efterhånden næsten mørkt, og de øvrige får og lam var lukket inde for natten - og får rævene - jeg bar de levende lam foran 2-Sock og DH og dyrlægen fik hjulpet hende ind i roehuset, hvor hun kunne ligge i ro med sine lam natten over og under regelmæssigt tilsyn. Mandag blev de lukket sammen med flokken - og tilsyneladende går det fint.
Jeg havde planlagt skærtorsdag at begynde på at pudse alle vinduerne i stuen, men tirsdag ringede fåreklipperen og meddelte, at hun kom torsdag fra morgenstunden - sådan går det ofte med min planlægning. . . . . Vi var oppe kl. 7 og klar - og så ventede, ventede og ventede vi - hun kom lidt før 11 - der var lige en, der ville se hende klippe 9 får et andet sted!!! Vi plejer at få klippet i sidste halvdel af maj, så det var uhyggeligt tidligt, og vi var lidt nervøse for de små lam - men det gik fint og alle blev klippet.


OG SÅ HAVDE VI BALLADEN!!!


Når fårene er nyklippede, så lugter de anderledes, og lammene kan ikke finde deres mor, så der er en ballade og brægen af den anden verden.

Det siges, at "Gud mildner luften for de klippede får" - det gælder ikke i år!!! Fra morgenstunden påske søndag var det hundekoldt, styrtregn og kraftig vind fra øst, så fårene valgte at blive indenfor - det samme gjorde vi - og jeg glædede mig over "sy-vejret"

Over middag ringede vore venner fra Møn, at de lige ville komme forbi til en kop kaffe - og så se lammene - så de ved, hvad de får til oktober, når de skal have et lam :-)

1 kommentar:

Sand sagde ...

Tak for en dejlig eftermiddag, og de dejlige, dejlige små Lam
Kærlig hilsen
Henning og Lillian